Training en advies

           Religie en Ontwikkeling

Wil je meer weten over de rol die religie speelt in ontwikkelingssamenwerking? Of over de bijdrage van religieus geïnspireerde ontwikkelingsorganisaties aan duurzame sociale verandering wereldwijd? Wij komen graag een training of lezing geven in jouw organisatie. Hierbij combineren we het overdragen van kennis met het leren door ervaring. Natuurlijk zoeken we daarbij aansluiting bij vragen die in jouw organisatie leven.

       Wereldbeelden

Samenwerken met mensen en organisaties die werken op basis van andere wereldbeelden dan jijzelf is interessant en uitdagend. Via een interactieve workshop maak je kennis met dilemma’s die voortkomen uit onderlinge verschillen in levensovertuiging en wereldbeeld. Ook cultuurverschillen, machtsverhoudingen en persoonlijke gevoeligheden spelen een

rol. In deze interactieve workshop komen we al deze aspecten tegen en gaan we het gesprek over religie en ontwikkeling op basis van ervaring aan.  

       Dilemma’s

Nederlandse professionals, vrijwilligers en studenten die samenwerken met mensen uit andere culturen komen soms voor lastige dilemma’s te staan. Hoe ga je om met een organisatie in Malawi die erg goede gezondheidszorg verleent, maar vanuit een religieuze of culturele overtuigingen moeite heeft met het verstrekken van voorbehoedsmiddelen? Hoe ga je om met religieuze leiders die veel aanzien hebben onder migranten waar je mee werkt, terwijl je zelf kritisch bent over hun rol? Hoe sluit je aan bij mensen en dat wat hen ten diepste drijft en motiveert in hoe ze leven? 

Maar ook: Hoe ga je om met je eigen identiteit, je waarden en normen, ook als die niet religieus zijn? En wat heeft dat voor invloed op je samenwerking met mensen en organisaties in ontwikkelingslanden en in Nederland? Het Kennis Centrum Religie en Ontwikkeling geeft ook training en advies op basis van specifieke vragen en ervaringen die leven bij jou of in jouw organisatie. 

     Maatwerk

Heb je een vraag en denk je dat wij je kunnen helpen zoeken naar een antwoord? Heb je interesse in religie en ontwikkeling, maar ben je op zoek naar een andere vorm dan hierboven beschreven? Neem contact met ons op over jouw vragen en wensen, want wij denken graag met je mee. Je kan het Kenniscentrum Religie en Ontwikkeling in ieder geval benaderen met vragen over religie en ontwikkeling, identiteit en zingeving in organisaties, dialoog tussen mensen met verschillende wereldbeelden, religie en seksualiteit, religie en noodhulp in situaties van conflicten en rampen.

Newsletter

View our latest newsletter